петък, 30 септември 2011 г.

Права, задължения и отговорности на регистрираните одитори

Внимание!
Текущата статия съдържа информация, свързана с одита, която може да се промени по всяко време. За да сте сигурни че се позовавате на актуална информация, молим да се обърнете към съответните официални източници и да проверите за промени!
Благодарим ви!
Екипът на одитор!

Одитор - права и задължения на независимите одитори.
Естествено най - важото право на регистрираните одитори е да извършват независим финансов одит. В своята роля на одитори те имат право на достъп до информация, право да изискват и получават допълнителни справки и обяснения, да извършват вътрешни процедури и да контактуват с трети лица. Одиторите имат право също да учвстват в заседанията на съвета на директорите, когато се одобрява годишния финансов отчет, доклада за дейността и предложението за разпределение на печалбата на предприятието. Одиторите учавстват и в общото събрание с отчитане на одиторския доклад. Те имат право да оттеглят поетия ангажимент ако сметнат за необходимо (например ако имат непреодолими пречки с ръководството, имат някаква обвързаност с някой от ръководството на предприятието или с предприятието или ако по някакъв начин може да възникне конфликт на интереси).

Принципно членът от ЗНФО (закон за независимия финансов одит), който урежда задълженията на одиторите е чл. 33. Някои от тези задължения са - спазване на основни принципи като независимост, конфиденциалност, компетентност, почтеност и обективност (по - скоро това са морални задължения, които са застъпени и правно). Одитора е задължен също да спази поетия одиторски ангажимент, освен ако не е възпрепятстван от обективни обстоятелства. Одитора е задължен също да информира клиента при открити нарушения на закона, на разпоредби, норми и процедури или друга информация която е открита по време на одитирането на предприятието. Одитора е задължен да уведомява клиента и за потенциални действия и пропуски, които биха му навредили. Клиента трябва също да е уведомен (както и да му е разяснено) значението на информацията, която е станала известна по време на одита. В края на одита, одитора е длъжен да представи документи, удостоверяващи извършения одит, спазването на МОС и ПЕК на ИДЕС са също задължения на одитора, както и да плаща годишния си членски внос който за физически лица е 200 лв. а за юридически - 500 лв.

Одитора не може да носи отговорност за допуснати нарушения от страна на управлението на предприятието, но според ЗЗД (Закон за задълженията и договорите) той може да носи имуществена отговорност за вреди, които е нанесъл на своите клиенти ако тези вреди са пряко следствие от неговите виновни действия. Тази имуществена отговорност се търси по съдебен ред. Одитора носи и административна отговорност (ЗНФО) с глоба от 300 лв. до 3000 лв. и / или лишаване от право на одитиране в срок от 2 години (при повторно нарушение - 3 години) в случаите когато издаде одитен доклад с мнение върху финансов отчет, което не съотвества на предоставената от предприятието отчетна информация. Ако наруши изизкванията на МОС, ПЕК, направи заверка на финансов отчет като ДЕС (дипломиран ескперт счетоводител), а не като регистриран одитор. Ако е свързан с предприятието, което одитира, ако участва в управлението му също наказанието по - горе важи. Ако не отчита дейността си пред ИДЕС по определения от него ред, ако не повишава квалификацията си и ако не се застрахова за рисковете на одиторската професия.
По чл.257, ал.1 от НК с лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 5 000 до 20 000лв. за укрити данъчни задължения с негово участие. Според чл.260, ал.2 от НК регистриран одитор, който завери неверен ГФО, като знае това се наказва с лишаване от свобода до 1 години и глоба до 500лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар