понеделник, 19 септември 2011 г.

Одит на годишен финансов отчет (ГФО)

Одитор - одит на годишен финансов отчет, одит на финансов отчет, одит при договорена процедура
За да разберем защо се налага външно одитиране на годишния финансов отчет на предприятие е необходимо първо да се запознаем със същността на годишния финансов отчет като цяло. Предназначението на годишния финансов отчет е предприятието да даде повече информация за финасовото и имущественото си състояние на заинтересованите потебители на ГФО. Потребители на годишния финансов отчет са не само ръководителите на предприятието но и други вътрешни лица като инвеститори например. За да може на базата на тази информация да се вземат решения за следващи периоди или да се направи оценка за това дали предприятието е било управлявано добре или не е необходимо годишния финансов отчет да бъде одитиран от някого. Целта на одита е да се установи че фактите са верни или ако има грешки те не са важни и няма да се отразят на цялостнот мнение на потребителя на отчета.
Защо обаче е необходим външен одитор?
Други страни, които биха могли да се явят одитори биха били съставителя на годишния финансов отчет (тоест предприятието само по себе си), тогава обаче не може да се гарантира че одита е независим тъй като одитора получава възнаграждение от предприятието. Финансовия контрол и данъчните органи също не са подходящ кандидат за одитор, понеже те защитават интересите на държавата. Остава да се намери външен, независим одитор, той трябва да е лицензиран и да изпълнява всички законни изисквания. Одитора прави одитен доклад на годишния финансов отчет, степента на сигурност при него е най - висока, но не стопроцентова, понеже няма нужда да се проверят всички изложени факти и цифри а по - скоро да се покрие едно ниво на същественост, т.е. дори да има пропуски или разлики, те да не се отразяват на мнението на потребителя на ГФО.
Когато се прави одит на финансов отчет (ФО) а не на годишен финансов отчет, одитора дава умерена сигурност за истинността на отчета. Обикновено такъв тип одит се прави с ограничени ресурси и няма задълженост на одитора да извършва всички процедури както при одитирането на годишен финансов отчет.
Посления вид одит е "договорена процедура", при която предприятието определя кои процедури ще бъдат изпълнени от одитора. В доклада си той няма да изрази никаква сигурност във връзка с коректността на данните а ще изложи фактически констатации и клиента сам може направи своите изводи, да предприеме някакви действия или да го игнорира напълно.

1 коментар:

  1. я артур борис житель / гражданин республики россия. Мне 42 года, я предприниматель / бизнесмен. Однажды у меня были трудности с финансированием моего проекта / бизнеса, если бы не мой хороший друг, который познакомил меня с мистером Педро, чтобы получить ссуду на сумму 250 000 долларов США от его компании. Когда я связался с ними, мне потребовалось всего пять рабочих дней, чтобы оформить мой кредит и перевести его на мой счет. даже с плохой кредитной историей они все равно предлагают вам свои услуги. они также предлагают все виды ссуд, такие как бизнес-ссуды, жилищные ссуды, ссуды физическим лицам, автокредиты. Я не знаю, как благодарить их за то, что они сделали для меня, но Бог вознаградит их согласно Своему богатству славы. если вам нужна срочная финансовая помощь, свяжитесь с ними сегодня по электронной почте pedroloanss@gmail.com..

    ОтговорИзтриване