понеделник, 26 септември 2011 г.

Регулиране на одита

Внимание!
Текущата статия съдържа информация, свързана с одита, която може да се промени по всяко време. За да сте сигурни че се позовавате на актуална информация, молим да се обърнете към съответните официални източници и да проверите за промени!
Благодарим ви!
Екипът на одитор!

Изискванията да се провежда одит на годишния финансов отчет са зададени в търговския закон. Предприятията, които подлежат на финансов отчет са ООД, АД и КДА (чл. 146 и чл. 248 от ТЗ). Да бъде направен одит върху тях е задължително условие за приемане на годишния финансов отчет. В закона за счетоводството (в чл. 38) са посочени и някои от параметрите на които предприятието ако отговаря подлежи на независим одит:
1. Стойност на активите над 1.5 млн. лв.
2. Приходи от продажби над 2.5 млн. лв.
3. Над 50 души персонал.
Ако предприятието отговаря поне на 1 от горните 3 критерия, то ще бъде подложено на финансов одит.
Физически лица с нестопанска цел, определени да извършват общополезна дейност, вписани са в регистъра на Министерството на Правосъдието също подлежат на одит, ако изпълняват поне 1 от долните 3 критерия:
1. Стойност на активите над 1 млн. лв.
2. Приходи от стопанска и нестопанска дейност за годината над 2 млн. лв.
3. Получили са през текущата година или имат неусвоени (събират се) финансирания на стойност над 1 млн. лв.
Закона за кооперациите пък урежда кога една кооперация подлежи на одит, това става ако:
1. Сумата на активите е над 500 000 лв.
2. Нетните доходи са над 1 млн. лв.
3. Над 30 души персонал.
Поне 2 от горните 3 критерия трябва да са изпълнени за да подлежи кооперацията на задължителен одит. Както казахме по - горе ООД, АД и КДА подлежат на одит, като към тях се прибавят и кредитните институции и инвестиционните предприятия, както и предприятията, които са емитентни по смисъла на на Закона за Закон за Публичното Предлагане на Ценни Книжа (по - известен като ЗППЦК).
По закона за счетоводството (ЗСч) консолидираните финансови отчети, както и индивидуалните финансови отчети подлежат на независим финансов одит.
Финансовите отчети на бюджетни предприятия НЕ подлежат на независим финансов одит, понеже ЗСП (Закон за Сметната Палата) урежда проверките и заверките на финансовите отчети (органите на Сметната Палата правят и заверяват отчетите).

Няма коментари:

Публикуване на коментар